Treking liga 2014 - Dobrodošli! :: PK Javorak ::

Traži
Idi na sadržaj

Glavni meni

Treking liga 2014

 
 
 
 
Poštovani planinari i sportisti,


Planinarski klub Javorak zajedno sa Planinarskim savezom Srbije organizuje na Grzi probno kolo Treking lige Srbije u cilju promocije ovog vida planinarskih aktivnosti. Takmičenje će biti održano uz podršku Opštine Paraćin, Sportskog saveza opštine Paraćin i Turističke organizacije Paraćin.
Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da uzmete učešće u promo kolu i time podržite Treking ligu Srbije koja će pod patronatom Planinarskog saveza Srbije zvanično početi 2015. godine, kada će biti održana četiri kola.
U prilogu dostavljam pozivno pismo.

Planinare koje žele da dođu na Grzu dan ili dva pre pozivamo da što ranije najave svoj dolazak. Značilo bi nam puno kada bi broj takmičara prijavili do 27.10. 2014. godine. Takođe uz prijavu i broj planinara zainteresovanih za topli obrok po ceni od 270 dinara.

Dobro došli GRZI U ZAGRLJAJ!

OSNOVNA STAZA        SREDNJA STAZA      VELIKA STAZA
    prikaz 1prikaz 2                                prikaz 1prikaz 2                         prikaz 1prikaz 2
     trek ►
( gpx ) ( kmz )                            
trek ► ( gpx ) ( kmz )                      trek ► ( gpx ) ( kmz )

Preuzmi : Pozivno pismo l l l   


Preuzmite prijavni obrazac l
l popunite ga i pošaljite na e-mail: javorakpn@gmail.com
Prijavni obrazac će biti evidentiran. Isti ćete potpisati prilikom dolaska na Grzu.

Preuzmi: Kartu TLSO Treking ligi

Planinarsko-smučarski savez Vojvodine (od januara 2014. godine Planinarski savez Vojvodine) je u jesen  2012. godine započeo pilot projekat pod nazivom Vojvođanska treking liga. Osnovna ideja je bila da se učešće na tradicionalnim planinarskim akcijama vrednuje unapred utvrđenim sistemom bodovanja i da se svemu da i takmičarski predznak. Po usvojenom pravilniku učešće na ovim akcijama je omogućeno svima, kako planinarima tako i ostalim sportistima, rekreativcima i građanima. Na četiri lokacije u Vojvodini – Fruškoj gori, Palićkom jezeru, Deliblatskoj peščari i Vršačkim planinama,  učesnicima je pružena prilika da za staze koje bi prešli dobiju bodove koji bi se prenosili iz kola u kolo, sve do poslednje trke i završetka akcije.

Nastavak projekta je usledio 2013. godine. Tokom godine na sedam različitih lokacija održano je isto toliko kola na stazama prilagođenim svim učesnicima, kako planinarima, tako i trkačima i pešacima.
Nakon održane druge sezone može se reći da je Liga dobila svoj prepoznatljiv identitet, sve je više učesnika iz kola u kolo, osim planinara tu su i drugi sportisti. Statistčki kroz takmičenje u 7 kola u 2013. godini je prošlo 487 učesnika, većinom su to planinari iz vojvođananskih društava no bilo je i planinara iz ostalih klubova kao i trkača, rekreativaca i gostiju iz inostranstva.
U svakom kolu učesnici mogu da se odluče za jednu od tri staze različite dužine u zavisnosti od svojih ambicija i mogućnosti. Tačne dužine nisu unapred određene, ali se okvirno kreću u rasponu do 15-20 km za najkraću pa  do 40 km za najdužu stazu.


foto: Vojvođanska treking liga

Vrednost staze iskazana je u bodovima, broj bodova zavisi od dužine staze i težine terena tj. savladane visinske razlike (1 km  = 1,5 bodova, svakih 100 metara savladane visinske razlike = 2 boda).  Drugim rečima, dve staze iste dužine imaće različiti broj bodova ukoliko se jedna održava na planinskom terenu, a druga na ravnom. Bodove za savladanu stazu dobijaju svi učesnici koji završe trku bez obzira na plasman i vreme koje im je bilo potrebno. Dodatni bodovi se dobijaju za plasman, zbir bodova daje konačan plasman u kolu.


foto: Vojvođanska treking liga

Manifestacije se održavaju u prirodi, na uređenim i obeleženim stazama. Duž svake se nalaze planinarske markacije koje označavaju put, a pored toga mogu postojati i putokazi, trake ili neki drugi načini obeležavanja. Na određenim mestima nalaze se i kontrolne tačke koje je učesnik u obavezi da overi kako bi se smatralo da je uspešno završio trku. Organizatori mogu na stazi postavljati nekoliko okrepnih stanica sa voćem i vodom ali se učesnici pre svega oslanjaju na hranu i vodu koji sami nose, kao i na izvore i česme koje se nalaze na putu.
Popunjavanjem prijavnog listića i prihvatanjem Pravilnika lige postaje se zvanični učesnik lige. Novac sakupljen od kotizacije služi za obezbeđivanje simboličnih nagrada po završetku trke i troškove organizacije svakog kola. Svaki takmičar na startu dobija učesničku knjižicu koja služi za overavanje kontrolnih tačaka, kao i mapu staza i kratko uputstvo. Po uspešno završenoj trci svaki učesnik dobija diplomu na svoje ime i bedž za savladanu stazu dok pobednici dobijaju i medalje (po troje prvoplasiranih na svakoj stazi u muškoj i ženskoj kunkurenciji).


foto: Vojvođanska treking liga

 
 
 
 
 
Vrati se na sadržaj | Povratak na glavni meni